Ομάδα Τέχνης α΄

Το 1961 η Ελένη Βερναδάκη εντάσσεται στην «Ομάδα Τέχνης α΄», που στις αρχές του χρόνου είχαν συγκροτήσει οι Γιάννης Χαΐνης, Κώστας Κλουβάτος, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Κοσμάς Ξενάκης, Πάνος Σαραφιανός, Γιάννης Μαλτέζος, Αιμίλιος Φρέρης και Κλειώ Μποσταντζόγλου-Τρίπου, με σκοπό τη μύηση ενός ευρύτερου κοινού στην τέχνη. Οι συγκεντρώσεις της ομάδας γίνονταν στο εργαστήριο της Βερναδάκη, στην οδό Σόλωνος, η οποία είχε αναλάβει και τον ρόλο του ταμία της ομάδας.

Έκτοτε και έως το 1967 –χρονιά που θα τερματίσει η ομάδα τις δράσεις της– η Βερναδάκη θα πάρει μέρος στις περισσότερες από τις εκθέσεις που πραγματοποίησε η «Ομάδα Τέχνης α΄» στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις.

Στο αρχείο της απόκειται πλούσιο υλικό που τεκμηριώνει δράσεις της ομάδας, όπως καταστάσεις μελών και φίλων, οικονομικές εισφορές, έξοδα για τη διοργάνωση των εκθέσεων, υπομνήματα προς δημόσιους φορείς κ.ά.

Το 1976 η Βερναδάκη θα δραστηριοποιηθεί σε μια ακόμη καλλιτεχνική συλλογικότητα, τον Σύνδεσμο Σύγχρονης Τέχνης (ΣΥΣΤ), του οποίου υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη και διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου (1984-1986).

Το εξώφυλλο και η πρώτη σελίδα του καταλόγου των μελών και των φίλων της «Ομάδας Τέχνης α'». (Φωτ. Αρχείο Ε. Βερναδάκη.)