ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Η Ελένη Βερναδάκη κατέθεσε σπουδαία δουλειά και σε επιτοίχιες μνημειακές κεραμικές συνθέσεις για δημόσια και ιδιωτικά κτήρια. Σε πολύ νεαρή ηλικία, μόλις 29 ετών, ξεκινά το 1962 η εργασία της στο πεδίο αυτό, σε συνεργασία με τον Γιάννη Μόραλη. Έκτοτε θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τον σχεδιασμό και την εκτέλεση πολλών συνθέσεων για κτήρια, ενώ θα συνεχίσει και τη συνεργασία της, στο πεδίο αυτό, και με άλλους καλλιτέχνες.


Στις επιτοίχιες συνθέσεις που σχεδιάζει η Βερναδάκη, κύριος στόχος της είναι η αρμονική συνύπαρξη της εκάστοτε σύνθεσης με τα δομικά στοιχεία του χώρου αλλά και με το φυσικό περιβάλλον. Οι συνθέσεις της είναι λιτές και ανεπιτήδευτες. Οι αδρές ματιέρες, τα χρώματα του πηλού, καθώς και απέριττα γεωμετρικά πλαστικά στοιχεία πρωταγωνιστούν σε σύνολα που μεταφέρουν μια «γήινη» αίσθηση στον χώρο. Και με τις συνθέσεις αυτές, καταφέρνει να προτείνει εμπνευσμένες εφαρμογές της κεραμικής τέχνης στο κοινωνικό περιβάλλον του ανθρώπου.

Κρατικός Αερολιμένας Αθηνών (Ανατολικό Terminal), 1967-1969.

Επιτοίχια κεραμική σύνθεση στην αίθουσα υποδοχής Διακεκριμένων Προσωπικοτήτων, 3 x 14 μ.
Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη (αρχιτέκτων: Eero Saarinen).Επιτοίχια κεραμική σύνθεση για διαμέρισμα σε πολυκατοικία στην Αθήνα, 1969.

Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη (αρχιτέκτων: Θύμιος Παπαγιάννης & συνεργάτες).

Κέντρο Αναψυχής Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Βούλα, 1970.

Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη (αρχιτέκτων: Θύμιος Παπαγιάννης & συνεργάτες).First National City Bank, κατάστημα Πειραιά – Ακτή Μιαούλη, 1970.

Επιτοίχια κεραμική σύνθεση (αφανής σήμερα).
Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη (αρχιτέκτων: Θύμιος Παπαγιάννης & συνεργάτες).First National City Bank, κατάστημα Κολωνακίου, 1971.

Επιτοίχια σύνθεση με έργα της σειράς «Νομίσματα» (αφανής σήμερα).
Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη (αρχιτέκτων: Θύμιος Παπαγιάννης & συνεργάτες)Κτήριο γραφείων, Νίκης 10, Αθήνα, 1971.

Επιτοίχια κεραμική σύνθεση στην είσοδο, 310 x 460 εκ.
Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη.Κτηριακό συγκρότημα της εταιρείας Shell, Αθήνα, 1972.

Επιτοιχίες κεραμικές συνθέσεις σε εξωτερικό τοίχο και στον χώρο υποδοχής.
Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη (αρχιτέκτων: Θύμιος Παπαγιάννης & συνεργάτες)Ξενοδοχείο «Ξενία» Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Λουτρά Κυλλήνης, 1973.*

Eπιτοίχια κεραμική σύνθεση.
Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη.

* Σήμερα ο χώρος όπου βρισκόταν η αρχική σύνθεση έχει μετατραπεί σε εστιατόριο του ξενοδοχείου Ilia Palms του Grecotel Olympia Riviera Resort.Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης, Αθήνα, 1975.*

Επιτοίχια κεραμική σύνθεση.
Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη (αρχιτέκτων: Αλέξανδρος Τομπάζης).

* Σήμερα στο κτήριο στεγάζονται υπηρεσίες της Βουλής των Ελλήνων.Ξενοδοχείο «Κέρνος», Μάλια Ηρακλείου Κρήτης, 1976.

Δύο επιτοίχιες κεραμικές συνθέσεις, 285 x 620 εκ. & 228 x 295 εκ.
Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη (αρχιτέκτων: Αντώνης Λαμπάκης).Ξενοδοχειακό Συγκρότημα «Porto Hydra», 1977.

Επιτοίχια κεραμική σύνθεση.
Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη (αρχιτέκτονες: Σουζάνα και Δημήτρης Αντωνακάκης/Α66).Ιονική Τράπεζα, Ρόδος, 1983.*

Επιτοίχιες κεραμικές συνθέσεις στους εξωτερικούς τοίχους και στο εσωτερικό του καταστήματος.
Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη (αρχιτέκτονες: Σουζάνα και Δημήτρης Αντωνακάκης/Α66).

* Το κτήριο, στο οποίο σήμερα λειτουργεί εμπορικό κατάστημα, βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου (Αβέρωφ 15).Ιονική Τράπεζα, κατάστημα Κηφισιάς, 1985.*

Επιτοίχια κεραμική σύνθεση, 235 x 535 εκ.
Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη.

* Σήμερα Alpha Bank, κατάστημα Κηφισιάς-Λεβίδου.Επιτοίχια σύνθεση στην είσοδο πολυκατοικίας επί της οδού Ναυαρίνου 11, Αθήνα, αρχές δεκαετίας 1980.

Σύνθεση από χυτές πλάκες αλουμινίου, 180 x 600 εκ.
Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη.Επιτοίχιες κεραμικές συνθέσεις για εξωτερικούς τοίχους διαμερίσματος στην Αθήνα, 1985.

Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη (αρχιτέκτων: Σουζάνα Αντωνακάκη/Α66).Κεραμική σύνθεση δαπέδου για κατοικία στο Θησείο, Αθήνα, 1986.

Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη (αρχιτέκτονες: Σουζάνα και Δημήτρης Αντωνακάκης/Α66).Επιτοίχια κεραμική σύνθεση σε κατοικία στους Θρακομακεδόνες Αττικής, 1989.

Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη (αρχιτέκτονες: Σουζάνα και Δημήτρης Αντωνακάκης/Α66).Ξενοδοχείο «Hilton», Αθήνα, 2003.

Επιτοίχια κεραμική σύνθεση στον χώρο της πισίνας, 240 x 450 εκ.
Σχεδιασμός και εκτέλεση: Ελένη Βερναδάκη.